Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου

Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου

Μία είναι η αρετή, η ταπείνωση. επειδή όμως δεν το καταλαβαίνετε, άντε, να σας πώ και την αγάπη. Αλλά, όποιος έχει ταπείνωση, δεν έχει και αγάπη;

-------------------------------------------------------------------------------------------------

-Γέροντα,γιατί, ενώ ζητώ κάτι με πίστη,δεν το δίνει ο Θεός; -Πιστεύεις,ζητάς,αλλά,αν δεν έχεις ταπείνωση ή έχεις προδιάθεση υπερηφανείας,δεν δίνει ο Θεός.Μπορεί να έχει κανείς πίστη όχι μόνο σαν ένα «κόκκον σινάπεως» αλλά σαν ένα κιλό σινάπι.Εάν όμως δεν έχει και ανάλογη ταπείνωση,δεν ενεργεί ο Θεός,γιατί δεν θα τον ωφελήσει.'Οταν υπάρχει υπερηφάνεια,δε ενεργεί η πίστη.Ο άνθρωπος αναπαύεται κυρίως σε αυτούς που τον αγαπούν.Ο Κύριος αναπαύεται στους ταπεινούς.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Θεός ακούει πάντοτε την προσευχή του ανθρώπου που είναι πνευματικά ανεβασμένος.Η μελέτη της Αγίας Γραφής βοηθάει πολύ την προσευχή,θερμαίνει την ψυχή και μεταφέρει τον προσευχόμενο σ' ένα πνευματικό χώρο.Η προσευχή είναι ξεκούραση.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ρίξτε το μεγαλύτερο βάρος του αγώνα σας στην προσευχή,γιατί αυτή μας κρατεί σε επαφή με το Θεό.Και η επαφή αυτή πρέπει να είναι συνεχής.Η προσευχή είναι το οξυγόνο της ψυχής,είναι ανάγκη της ψυχής και δεν πρέπει να θεωρείται αγγαρεία.Η προσευχή για ν' ακουστεί από το Θεό πρέπει να γίνεται με ταπείνωση,με συναίσθηση βαθιά της αμαρτωλότητας μας, και να είναι καρδιακή.Εάν δεν είναι καρδιακή,δεν ωφελεί.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Είτε προσευχόμαστε για τον εαυτό μας είτε για τους άλλους η προσευχή πρέπει να είναι καρδιακή.Το πρόβλημα των άλλων να γίνεται και δικό μας πρόβλημα.Πρέπει να κάνετε προετοιμασία για την προσευχή.Να διαβάζετε ένα κομμάτι από το Ευαγγέλιο ή το Γεροντικό και μετά να προσεύχεσθε.Χρειάζεται μια προσπάθεια για να μεταφερθεί ο νούς στο θείο χώρο.Με τη μελέτη θερμαίνεται η ψυχή.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Η εμπιστοσύνη στον θεό είναι μια συνεχής μυστική προσευχή που φέρνει αθόρυβα τις δυνάμεις του Θεού εκεί που χρειάζονται και την ώρα που χρειάζονται.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Να προσεύχεσαι και να αγαπάς.Να αγαπάς το Θεό και τους ανθρώπους.Δεν βλέπεις εδώ τι κάνει η αγάπη του Χριστού;Να μη λες μέσα σου «με αγαπούν οι άλλοι;» Αν τους αγαπάς εσύ πρώτα,να ξέρεις ότι και αυτοί σε αγαπούν το ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου